Film mog života
  Slobodan Ivetić

Menu Bar in CSS Css3Menu.com

  • slide 1
  • slide 2
  • slide 3
  • slide 4

O Филму...

На прагу средњих година Данило, синеаста који успешно већ годинама ради на филмским пројектима широм Европе и Африке игром случаја сазнаје чињеницу која ће учинити да свој живот сагледа у потпуно другачијем светлу.

Преко ноћи Данило је стављен пред дилему – како искористити преостало време свог живота, како читавој једној егзистенцији дати коначан смисао и како отићи мирно, у сагласју са околином и самим собом. Чињеница о скором крају изазива мноштво питања, дилема и трагања. Док Данило грозничаво настоји да свом животу да некакав трајни смисао, преиспитујући своје амбиције, успомене, своје односе са ближњима, у позадини се одвија преломни тренутак земље која посрћући излази из једног од најтежих периода своје историје.

У мелодрамском кључу, комуникативно и присно, филм анализира заузете позиције неколицине ликова у преломним тренуцима њихове егзистенције. Шта чини добро проживљен живот – љубав, траг у уметности, хармонија са околином? Овај филм не даје нужно све одговоре али поставља иста она питања која сами себи постављамо у најинтимнијим тренуцима...

Из посебног угла, ова прича по самој структури, где ће се комбиновати и лични документарни материјал, говори о медијуму филма. Тако да ће овај филм истовремено бити и омаж филмској траци јер ће кроз њега бити направљен пресек развоја филмске фотографије, од аматерске траке 8 mm и супер 8, па до 16 mm и 35 mm, затим од VHS-a, HI-8, Mini DV, па до данашњег електронског чипа, на најбољој професионалној дигиталној камери, који ће у блиској будућности земенити филмску траку.

Уједно, та фотографија, која се временом усавршавала захваљујући развоју филмске технике и на тај начин мењала, даће филму посебан визуелни идентитет, спојен са драматуршким елементима приче где ће се фикција и реалност мешати и спајати у једну целину.

Све то треба да понуди филм о животу са филмом и за филм, једног уметника у једном растрзаном друштву – стално при том терајући уметнка да преиспитује своје место, улогу и одговорност.

У суштини ово је прича и о односу двојице браће који су скоро целог живота били у латентном сукобу и који се зближавају и успостављају нове блискије односе. То је прича и о располућеној Србији која се после много година мири сама са собом. На тај начин Србија шаље свету неку нову слику о себи...

Слободан Иветић
Редитељ и сценариста

Copyright © 2015 Slobodan Ivetić. All rights reserved